Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

τι είναι οι ειδικοί φρουροί

Στις δεκαετίες του 70 και του 80, ο μόνος τρόπος για να βρεθείς να εργάζεσαι ως αστυνομικός ήταν να σε τοποθετήσει εκεί κάποιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.
Όταν αποφασιζόταν ο αριθμός των ατόμων που θα προσληφθούν, μοιράζονταν με βάση τις εσωτερικές ισορροπίες του κόμματος και έτσι ο κάθε βουλευτής διόριζε έναν αριθμό (από 3 μέχρι και 20) από τους ανθρώπους του ή (συνηθέστερα) από τα παιδιά των ανθρώπων του. Το ίδιο που συνέβαινε και με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, πλην των αξιωματικών του στρατού που έμπαιναν με πανελλήνιες και των εκπαιδευτικών που διοριζόταν με την επετηρίδα.

Κάποια στιγμή τα πράγματα εκλογικεύτηκαν και οι αστυνομικοί άρχισαν να μπαίνουν μέσω πανελληνίων εξετάσεων. Έτσι μπήκαν στην αστυνομία ένας μεγάλος αριθμός νέων πιο ανοιχτόμυαλων αλλά και πιο αξιόλογων γενικά, καθώς λόγο της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης που προσέφερε σε μια εποχή με έντονη αβεβαιότητα, προσέλκυσαν αρκετούς από τους ‘καλούς’ μαθητές και οι βάσεις εισαγωγής ήταν εξαιρετικά υψηλές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εικόνα και η δράση της αστυνομίας τα τελευταία χρόνια να φαίνεται σιγά σιγά (ίσως πολύ σιγά) να αλλάζει.

Αυτό όμως , σε συνδυασμό με την λειτουργία του ΑΣΕΠ, ξεβόλεψε δραστικά τους πολιτευτές των κομμάτων εξουσίας, οι οποίοι στήριζαν την εκλογή τους σε πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους και όχι στην πραγματική πολιτική δράση τους υπέρ του τόπου τους και των πολιτών.
Έτσι δημιούργησαν μια σειρά από παραθυράκια για να μπορούν να βολεύουν τουλάχιστον τους πιο δραστήριους από τους υποστηρικτές τους. Ένα τέτοιο είναι και οι ειδικοί φρουροί. Εισάγονται με ένα σύστημα μορίων, αλλά και με συνέντευξη και ψυχοσωματικά τεστ.
Φυσικά η διαδικασία είναι απόλυτα διαβλητή.
Σε πολύ μεγάλο ποσοστό, προέρχονται απευθείας από τα πολιτικά γραφεία βουλευτών και κομμάτων. Είναι μια κατάσταση που βολεύει τους πάντες. Τους βουλευτές που αγοράζουν ψήφους, το υπουργείο οικονομικών καθώς έχουν χαμηλότερους μισθούς και ασφαλιστικές καλύψεις, αλλά και τους αστυνομικούς καθώς τους ‘φορτώνουν’ τις χειρότερες δουλειές (πεζές περιπολίες) τις πιο επικίνδυνες (μπλόκα στον Μυλοπόταμο) τις πιο βαρετές (φύλαξη κτιρίων) και τις χειρότερες βάρδιες.
Κάποτε είχα βρεθεί τυχαία σε μια παρέα που την αποτελούσαν νέοι αστυνομικοί που υπηρετούσαν σε σχολή αστυνομίας και έτυχε εκείνη την περίοδο να εκπαιδεύουν ειδικούς φρουρούς. Άκουσα απίστευτες ιστορίες για το επίπεδο και το ποιόν αρκετών από τους εκπαιδευόμενους, αλλά το πιο χοντρό ήταν δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο ένας ήταν κλεπτομανής (συνελήφθη να έχει κλέψει από τους συμμαθητές του ευτελή αντικείμενα όπως σαμπουάν, ρούχα, μπαταρίες και ένα mp3 και ο άλλος κατελήφθη από αμόκ με θρησκευτικό περιεχόμενο και επιτέθηκε σε συμμαθητές του. Όταν προσπάθησαν να προχωρήσουν τις διαδικασίες για να αποβληθούν οι δύο προφανέστατα ακατάλληλοι για αστυνομικοί, δέχτηκαν πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα να θάψουν το θέμα και να μην το αναφέρουν, να αφήσουν δηλαδή δυο ψυχασθενείς να βγουν στους δρόμους κρατώντας όπλα. Τα παιδιά αρνήθηκαν να υποκύψουν (ίσως και με προσωπικό κόστος) και το προχώρησαν. Παραδέχονταν όμως ότι ένα ποσοστό αυτών που τελικά αποφοίτησαν, ήταν ακατάλληλοι για να δουλέψουν στην αστυνομία. Δεν μπορούσαν όμως να κάνουν τίποτα, γιατί είχαν γερές πλάτες και δεν έδωσαν κάποια τόσο μεγάλη αφορμή όσο ήταν μέσα στην σχολή (μόνο δυο μήνες) για να μπορέσουν να τους διώξουν.
Στην ερώτηση μου ‘μα καλά δεν περνάνε από ψυχιάτρους και από ελέγχους πριν μπούνε στη σχολή; απλώς ξεκαρδίστηκαν στα γέλια. Ήταν σίγουρα βαθιά προβληματισμένοι με την κατάσταση, αλλά ένιωθαν (και ήταν ) ανήμποροι να κάνουν κάτι.
Η κατάσταση στον χώρο της αστυνομίας είναι στην ουσία παρόμοια με κάθε άλλο χώρο της κοινωνίας. Δεν είναι καν από τα χειρότερα κομμάτια.
Για κάθε βήμα προς τα μπρός που επιτυγχάνεται(εισαγωγή με πανελλήνιες) γίνονται άλλα τρία προς τα πίσω (διάβρωση από κομματόσκυλα, αναξιοκρατία, ατιμωρησία). Τα ίδια που γίνονται και στην παιδεία, στην υγεία, στην δημόσια διοίκηση, παντού.

Η ουσιαστική διαφορά όμως είναι ότι στην αστυνομία κρατάνε όπλα και ενίοτε οι ανίκανοι ανάμεσα τους μπορεί να σκοτώσουν και κανένα παιδί.

-------------

Πηγή κειμένου: Blog "Υπόγειο με Θέα" (14 Δεκ. 2008)

Για συνέχεια εδώ...

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Όχι ψεύτικα δάκρυα για την Κούνεβα !


Η υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα έχει ένα σαφές μύνημα.
Ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα ενισχύουν νταβατζήδες και τραμπούκους, στους οποίους προσφέρουν προνόμια, εξουσίες και πλούτο αφήνοντάς τους σε πλήρη ασυδοσία.

Μία μικρή αναδρομή:
Τη μέρα των Χριστουγέννων που πέρασαν, πέρασε στα ψιλά μια είδηση για την επίθεση με βιτριόλι σε μία αλλοδαπή καθαρίστρια, ποιος να δώσει σημασία.
Ακούγοντας μια τέτοια είδηση, δεν υπάρχει περίπτωση να ενδιαφερθείς.
Ήταν οι μέρες που το κέντρο ζούσε την ένταση της εξέγερσης για τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου και φυσικό ήταν να θες να ξεχαστείς λίγο από τις εντάσεις.
Από τη μία το γεγονός που συντάραξε τη χώρα και από την άλλη οι γιορτές.

Το γεγονός το έμαθα από μία κινητοποίηση που δημοσιεύτηκε στο Indymedia και όχι στο Ριζοσπάστη όπως ίσως θα θεωρούσε κανείς πιο πιθανό.

Έτυχε να περάσω και από την Αθηνάς το Σάββατο 27 Δεκέμβρη και να δω τη κατάληψη του κτιρίου του ΗΣΑΠ, όπου έβγαλα και τη φωτογραφία.
Η κατάληψη έγινε από ομάδα που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, ίσως κάποιοι να ανήκουν και στον αντιεξουσιαστικό χώρο, (το γνωστό κλισέ των ΜΜΕ: αν δεν ανήκεις σε κάποιο κόμμα και έχεις πολιτική άποψη και κινητοποιείσαι , σου κολάνε την ταμπέλα του αντιεξουσιαστή και σου δίνουν και ρόλο τρομοκράτη ίσως) και πραγματικά μου έκανε εντύπωση, πως αυτά τα παιδιά αντί να κάθονται με τους φίλους τους Χριστουγεννιάτικα, προτιμούν να αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και να τη βγάζουν όπως-όπως.

Μέχρι εκείνη την ώρα η ενημέρωσή μου φυσικά ήταν ελλιπής, οι ευαίσθητοι δημοσιογράφοι των ΜΜΕ ζούσαν φυσικά σε άλλο πλανήτη.
----------
Αντιγράφω από http://www.tvxs.gr/v2243 :
Δημοσίευση: 25-12-2008



Η Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Σωματείου καταγγέλλουν ότι η επίθεση προέρχεται από κύκλους της εργοδοσίας, η οποία τρομοκρατούσε όλες τις εργαζόμενες και ειδικότερα την Κούνεβα επειδή είναι βουλγαρικής καταγωγής και συνεπώς πιο ευάλωτη. Το θύμα νοσηλεύεται στην Εντατική του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", έχει χάσει το ένα του μάτι και βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση.

Η εργολαβική εταιρία στην οποία δούλευε η 44χρονη καθαρίστρια είχε δύο μεγάλους κρατικούς πελάτες, τον ΗΣΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΒΟ). Οι καταγγελίες του σωματείου προς τις κρατικές αυτές εταιρίες για τη βαριά εκμετάλλευση των εργαζομένων και την καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων έπεφταν στο κενό.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του Σωματείου, η τρομοκρατία της επιχείρησης ήταν συνεχής. Οποια γυναίκα τολμούσε να ζητήσει το σεβασμό των δικαιωμάτων της απολυόταν.

Το σωματείο έκανε διαρκείς παραστάσεις στην επιθεώρηση εργασίας, το υπουργείο Εργασίας αλλά και τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο, αλλά κανείς αρμόδιος φορέας δεν προσπάθησε να ελέγξει την εταιρεία. Αντίθετα, η αντιπρόεδρος του Σωματείου Β.Τσούνη, κάνει λόγο για επανειλλημένες τηλεφωνικές απειλές και στην ίδια αλλά και σε άλλες συναδέλφους της.

----------
Ένα σχόλιο από το Indymedia
Δημοσίευση: Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=954997



Tα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας είναι για τα μπάζα. Οι εργαζόμενες αναγκάζονται υπό τον φόβο της απόλυσης να υπογράφουν πως παίρνουν δώρα, μπόνους, ένσημα κλπ κλπ. Είναι αναγκασμένες να πηγαίνουν όπου θέλει ο εργοδότης, μπορεί τώρα να είναι στο τάδε κτήριο στο κέντρο και σε 2 μήνες σε άλλο στη γλυφάδα. Φυσικά δεν τίθεται θέμα για το πού βολεύει τις εργαζόμενες ή αν θέλουν να αλλάξουν χώρο εργασίας.
Με το νόμο που προαναφέρθηκε τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί τώρα μπορεί να είσαι εργαζόμενη στο αφεντικό σου και νοικιασμένη σε άλλο αφεντικό.
Για συνδικαλισμό ουδέν σχόλιον. Η κλασσική τακτική της ρουφιανιάς ανθεί στο χώρο αυτό, οι υπεύθυνες ομάδων παίρνουν ανταλλάγματα (πχ καλύτερους μισθούς, λιγότερη ή/και καλύτερη δουλειά) και ως επιστροφή αν τολμήσεις να μιλήσεις για κάτι, σε περιμένει το αφεντικό να σου τα χώσει ή να σου δώσει "εξιτήριο", εφόσον αυτές φροντίζουν να τον ενημερώνουν για το τι λέγεται και τι δε λέγεται μεταξύ των εργατριών.
Αν είσαι και μετανάστρια ισχύουν τα παραπάνω εις διπλούν.

Τα ξέρω αυτά από πρώτο χέρι μιας και η μάνα μου είναι χρόνια εργαζόμενη στον κλάδο αυτό...

_______________

Σχεδόν ένα μήνα μετά στο Ριζοσπάστη της Τρίτης 20 Γενάρη 2009
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4908702
(κάποια σημεία του άρθρου)



Η προανάκριση δεν «άγγιξε» τους εργολάβους

Με τεράστια κενά, που οδηγούν σε απόπειρα συγκάλυψης, η δικογραφία της υπόθεσης η οποία επιστράφηκε στην Αστυνομία από την αρμόδια εισαγγελέα

Με απαράδεκτες και προκλητικές διαδικασίες και χωρίς να εξεταστούν ούτε οι αυτόπτες μάρτυρες για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, η Αστυνομία είχε παραδώσει τη δικογραφία στις εισαγγελικές αρχές.


---------------------------------

Η υπόθεση της Κωνσταντίνας είνα μία πρόκληση για όλους μας.
Αφορά τις διακρίσεις, τις πολιτικές της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, την τακτική της φίμωσης του αντίλογου, αφορά τη γενικότερη κοροϊδία με την οποία που μας έχει μπουχτίσει η εξουσία και οι παραφυάδες της.


---------------------------------
Ο λογαριασμός ενίσχυσης της Κωνσταντίνας Κούνεβα είναι:
5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς
DECHEVA ELENA KUΝEVA KOSTADINKA NIKOLOVA

|
|

Σχετικά:
Νέες καταθέσεις για την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα
Ο εργασιακός μεσαίωνας στην επιχείρηση ΟΙΚΟΜΕΤ και οι ευθύνες του ΗΣΑΠ
Ολοι για έναν, ένας για όλους
Ενημέρωση από το νοσοκομείο για την Κωνσταντίνα Κούνεβα
Η ΓΣΕΕ απούσα από την Κ. Κούνεβα, ή μου φαίνεται;

Για συνέχεια εδώ...

Μετανάστες δεν Καίνε μόνο στη Γερμανία!


Στην Πάτρα οι γνωστοί - άγνωστοι συμπολίτες μας (μαγαζάτορες φασίστες, νοικοκυραίοι φασίστες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας φασίστες κτλ), που έδωσαν το παρόν στην εξέγερση μέσα από τις γραμμές των μπάτσων, περιφρούρησαν για άλλη μια φορά την Ελληνική τάξη και ασφάλεια. Με γκαζάκια έκαψαν πάνω από το 1/3 του καταυλισμού των 1200+ αφγανών προσφύγων του λιμανιού της Πάτρας. Μεταξύ άλλων κάηκε το ιατρείο του καταυλισμού, 500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έμειναν χωρίς στέγη, ενώ από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα.

Οι άνθρωποι που προέβησαν σε μία τέτοια ενέργεια είναι ουσιαστικά η τυπική ενσάρκωση του “μέσου ανθρώπου”, που καλλιέργησαν τα κανάλια και η πολιτική εξουσία σε όλη τη διάρκεια της εξέγερσης. Του δήθεν φιλήσυχου, ευηπόληπτου πολίτη, που βιώνει μία κόλαση στη χώρα του όχι για τα κακώς κείμενα, που έχουν χρονίως συσσωρευθεί, αλλά για τους “βάνδαλους που κάψανε το ιστορικό (sic) κέντρο της Αθήνας” ή για το δήθεν “διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό”. Του μαγαζάτορα, που ενδιαφέρεται να φρουρείται το χριστουγενιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα αλλά και να καίγεται το δάσος, που θα χτίσει τη βίλλα του ή ο τοπικός καταυλισμός μεταναστών που του χαλά τη μόστρα. Του υπάκουου νοικοκυραίου που με τη λογική “ένα μέτρο από τον κώλο μας και ας γίνεται κόλαση” κρύβει τα πάντα κάτω από το χαλί του φαίνεσθαι και μιλάει σαν τον Πρετεντέρη, ενώ ήδη και ο δικός του κώλος (ή του παιδιού του) καίγεται. Τελικά του χειροκροτητή και στυλοβάτη της υπάρχουσας κατάστασης, η οποία έχει φτάσει στο απροχώρητο την κοινωνία μας, γιατί ο ίδιος είναι απλούστατα κάπως καβατζωμένος μέσα σε αυτή και δεν επιθυμεί καθόλου να αλλάξει.

Δεν καίνε λοιπόν μετανάστες (ενίοτε και Έλληνες) μόνο στη Γερμανία.
Έλληνες καίνε μετανάστες και στη χώρα τους, την Ελλάδα.

Ο φασισμός δεν είναι η ιδεολογία μερικών ηλιθίων. Είναι η επίσημη ιδεολογία κάθε Έθνους - Κράτους, στο όνομα της οποίας δημιουργούνται άνθρωποι πολλών ταχυτήτων και εξυμνείται η “ησυχία, τάξη και ασφάλεια” της εκμετάλλευσης στα όρια της δουλείας. Ας μη γελιόμαστε. Επιτίθενται στους Αφγανούς της Πάτρας, επειδή δε μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν ως δούλους. Άμα ήταν στις φράουλες της Μανωλάδας ή στα καπνά της Θράκης, θα τους είχαν να δουλεύουν ως δούλοι και δε θα μαθαίναμε ποτέ γι’ αυτούς.

Υπάρχει όμως και ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, που δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους Αφγανούς της Πάτρας και δε μένει με καθόλου σταυρωμένα χέρια απέναντι στο φασισμό αυτών των “μέσων ανθρώπων”. Μόνο που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα μέσος άνθρωπος παρά μόνο στα κανάλια. Υπάρχουν φασίστες, υπάρχουν αλληλέγγυες συμπεριφορές και υπάρχει και η θέση που παίρνει ο καθένας από εμάς σε αυτό που γίνεται μέσα στην κοινωνία. Διαλέγουμε και παίρνουμε.

Δελτίο Τύπου Γιατρών Χωρίς Σύνορα


Το κείμενο είνα απο το blog IN LOVE WITH LIFE

Σχτικό ποστ: Φωτιά στον καταυλισμό των μεταναστών στην Πάτρα

Για συνέχεια εδώ...

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Mixtape για τον Αλέξη - download ή ακούστε


Κυκλοφόρησε η διανομή του Mixtape αφιερωμένο στον Αλέξη που έγινε με τη συνεργασία ιστοχώρων και blog που ειδικεύονται στη μουσική hip-hop.
Το άλμπουμ είναι ελεύθερο για download και για οποιαδήποτε μη εμπορική χρήση.
Παρακάτω τα λινκ για το το κατεβάσετε ολόκληρο ή και να ακούσετε ένα-ένα τα κομμάτια ξεχωριστά στον player.
Απο τον player μπορείτε να κάνετε και download ένα-ένα τα κομμάτια.

Όπως περιμένει κανένας από το hip-hop, στο άλμπουμ εκφράζεται έντονη η ανησυχία της μαθητικής νεολαίας γι αυτά που συμβαίνουν, και λένε τα πράγματα στα ίσια, όπως τα σκέφτονται, ίσως και επιθετικά.
Η συνεχόμενη ατιμωρησία όμως κάποιων αστυνομικών που "στραβοπατούν", δεν είναι φυσικό και επόμενο να δημιουργήσει μίση?
Επιπλέον θα έλεγα ότι δεν βλέπω πουθενά γύρω μου καμμία στοχοποίηση της Αστυνομίας, όπως λένε ορισμένοι.
Η πικρή αλήθεια αποκρύπτεται συστηματικά. Και είναι ότι η πολιτεία χρησιμοποιεί την αστυνομία για να επιβάλει τις απάνθρωπες πολιτικές της και να καλύψει τις ανομίες και τα σκάνδαλα της.

Download links:

1. http://rapidshare.com/files/183101587/Mixtape_Afierwmeno_Ston_Alexi.rar
ή
2. http://files.hiphop.gr/media/mp3/full/Mixtape_Afierwmeno_Ston_Alexi.rar






Για συνέχεια εδώ...

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ποιότητα στο διαδίκτυο

Δεν θα ανεχτούμε στο μέλλον η γνώση να είναι έρμαιο της δημοτικότητας και των χρημάτων.Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, οι μαθητές θα τελειώνουν το σχολείο χωρίς να έχουν ανοίξει ποτέ βιβλίο. Είκοσι χρόνια αργότερα θα αποφοιτούν από το λύκειο χωρίς να έχουν ανοίξει ούτε τον υπολογιστή. Μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες, η τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου κατάφεραν να αλλάξουν τους κανόνες της πληροφόρησης, της γνώσης και της παιδείας.

Αυτά γράφει ο Riza Berkan πυρηνικός φυσικός με εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη, στην ασαφή λογική και στα πληροφοριακά συστήματα και συνεχίζει.

Πράγματι, σήμερα περισσότερα βιβλία χωρούν στο σκληρό δίσκο του φορητού σας υπολογιστή παρά σε ένα βιβλιοπωλείο 60.000 τίτλων. Οι διαδικτυακές τοποθεσίες υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τα 500 δισεκατομμύρια, αριθμός που εάν αντιστοιχούσε σε 500σέλιδα βιβλία θα γέμιζε 10 σύγχρονα αεροσκάφη.

Με αυτές τις συγκρίσεις μπορούμε να αντιληφθούμε ευκολότερα τη Μεγάλη Έκρηξη που έχει συντελεστεί στην πληροφόρηση και να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους που τη συνοδεύουν. Οι διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης είναι το μόνο όχημα που έχει κανείς για να πλοηγηθεί σε αυτόν τον ωκεανό της πληροφόρησης. Οι μηχανές αναζήτησης είναι τα ισχυρότερα σημεία διανομής της γνώσης, του πλούτου και, φυσικά, της παραπληροφόρησης.

Όταν αναφερόμαστε στις διαδικτυακές μηχανές, η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό είναι, ασφαλώς, το Google Δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι η σημερινή εικόνα του διαδικτύου έχει σε μεγάλο βαθμό διαμορφωθεί από το Google. Έχει σχηματιστεί νέα γενιά ανθρώπων που διαφέρουν άρδην από τους γονείς τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στα παιδιά της μεταπολεμικής γενιάς, τους λεγόμενους baby boomers. Οι ίδιοι μεγάλωσαν με Ροκ εντ Ρολ ενώ τα παιδιά τους μεγαλώνουν με το Google.

Η σχεδίαση του Google στηρίζεται σε στατιστικούς αλγόριθμους. Ωστόσο, οι τεχνολογίες αναζήτησης που βασίζονται σε στατιστικούς αλγορίθμους δεν μπορούν να αξιολογήσουν την ποιότητα της πληροφόρησης για τον απλούστατο λόγο ότι οι πληροφορίες υψηλής ποιότητας δεν είναι απαραίτητα δημοφιλείς και οι δημοφιλείς πληροφορίες δεν είναι πάντοτε υψηλής ποιότητας.

Επιπλέον, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συλλογή δεδομένων αφορούν στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό, οι νέες και δυναμικές σελίδες που ανανεώνουν συχνά το περιεχόμενό τους βρίσκονται αυτόματα εκτός του «οπτικού πεδίου» των μεθόδων που μετρούν τη δημοτικότητα, ενώ η αναζήτηση αυτού του υλικού είναι επιρρεπής σε στοιχειώδεις πρακτικές χειραγώγησης.

Για παράδειγμα, η αναποτελεσματικότητα των σημερινών μηχανών αναζήτησης έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός καινούργιου κλάδου που αποκαλείται «Βελτιστοποίηση Μηχανών Αναζήτησης» και στοχεύει στην ανακάλυψη στρατηγικών για καλύτερη ταξινόμηση των ιστοσελίδων σε σύγκριση με τα κριτήρια δημοτικότητας που εφαρμόζουν οι μηχανές αναζήτησης τύπου Google. Είναι ένας κλάδος η αξία του οποίου αγγίζει το ένα εκατομμύριο δολάρια.
Αυτή τη στιγμή, όσο περισσότερα χρήματα έχετε, τόσο υψηλότερα θα ταξινομηθεί η ιστοσελίδα σας, ανεξάρτητα από το ένα υπάρχουν πολλές και πολύ πιο αξιόπιστες ή καλύτερης ποιότητας ιστοσελίδες. Ποτέ στην ιστορία της μετα-Google εποχής δεν ήταν η ποιοτική πληροφόρηση πιο ευάλωτη από τη δύναμη της εμπορευματοποίησης.

Η ποιότητα της πληροφόρησης, η οποία εξελίσσεται στη σκιά της αναζήτησης στο Διαδίκτυο, είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον του ανθρώπου –πρέπει όμως να διασφαλιστεί η υιοθέτηση μιας πιο επαναστατικής προσέγγισης, μιας τεχνολογικής καινοτομίας που θα υπερβαίνει τα στατιστικά δεδομένα. Μια τέτοια επανάσταση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και ονομάζεται «σημασιολογική τεχνολογία».

Η ιδέα που βρίσκεται πίσω από τη σημασιολογική τεχνολογία είναι ότι οι υπολογιστές πρέπει να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος. Όταν ένας υπολογιστής απαντά τη λέξη «ώρα», για παράδειγμα, πρέπει να γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη λέξη στα Ελληνικά έχει δέκα σημασίες. Όταν συναντήσει, για παράδειγμα, την έκφραση «σκότωνε την ώρα του» θα πρέπει να συμπεράνει ότι «ώρα» σε αυτή την περίπτωση σημαίνει «χρόνος» και το «σκότωνε» σημαίνει «περνούσε άσκοπα».

Η φράση «Σκοτώνοντας την ώρα», όμως, θα πρέπει να παραπέμψει τον υπολογιστή στον τίτλο της ομώνυμης καναδικής ταινίας μικρού μήκους. Τέλος, θα πρέπει να συνδυάζονται μια σειρά από τέτοια συμπεράσματα ούτως ώστε να βγαίνει σαφές νόημα από το συνδυασμό ολόκληρων προτάσεων και παραγράφων.

Για να κατακτηθεί, όμως, αυτό το επίπεδο δεξιότητας στο οποίο ο υπολογιστής θα μπορεί να χειρίζεται τη γλώσσα μέσω αλγόριθμων χρειάζεται να καταρτιστεί ένα σύστημα οντολογίας. Η οντολογία δεν είναι ούτε λεξικό ούτε θησαυρός. Πρόκειται για έναν χάρτη με διασυνδέσεις μεταξύ αντιλήψεων και νοημάτων λέξεων που αντανακλούν τις μεταξύ τους σχέσεις, όπως αυτή που συνδέει τις λέξεις «σκοτώνω» και «ώρα».

Μπορεί η δημιουργία μιας οντολογίας που θα συγκεντρώνει κρυπτογραφημένη τη γνώση του κόσμου να είναι ένα δύσκολο έργο που απαιτεί προσπάθειες ανάλογες με τη συγγραφή μιας πλήρους εγκυκλοπαίδειας και εξειδικευμένες γνώσεις, είναι ωστόσο εφικτή. Πολλές νεοσύστατες εταιρείες σε όλο τον κόσμο, όπως οι Hakia , Cognition Search και Lexxe, έχουν ήδη αποδεχθεί αυτή την πρόκληση. Μένει να δούμε το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους.

Πώς θα αντιμετωπίσει, όμως, μια σημασιολογική μηχανή αναζήτησης το πρόβλημα της ποιότητας στην πληροφόρηση; Η απάντηση είναι απλή: με την ακρίβεια. Τη στιγμή που οι υπολογιστές μπορούν να χειριστούν τις διάφορες γλώσσες με σημασιολογική ακρίβεια, οι πληροφορίες υψηλής ποιότητας δεν θα χρειάζεται να είναι δημοφιλείς για να φτάσουν στον τελικό χρήστη, όπως συμβαίνει σήμερα με τις μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο.

Η σημασιολογική τεχνολογία υπόσχεται να προσφέρει και άλλα μέσα διασφάλισης της ποιότητας, με εντοπισμό του πλούτου και της συνεκτικότητας των νοημάτων που περιέχονται σε ένα συγκεκριμένο κείμενο. Εάν ένα κείμενο περιλαμβάνει την πρόταση «Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι σκοτώνουν την ώρα τους σερφάροντας στο Διαδίκτυο» αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο κείμενο θα περιλαμβάνει σχετικά νοήματα; Ή μήπως πρόκειται για μήνυμα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας που φέρει δημοφιλή τίτλο αλλά περιέχει σωρεία διαφημίσεων; Η σημασιολογική τεχνολογία είναι σε θέση να κάνει τη διάκριση.

Δεδομένης της περιορισμένης ικανότητας ανάγνωσης που έχει ο άνθρωπος (200-300 λέξεις ανά λεπτό) και του τεράστιου όγκου των διαθέσιμων πληροφοριών, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λήψη αποφάσεων σήμερα είναι απαραίτητη η χρήση της σημασιολογικής τεχνολογίας σε κάθε επίπεδο αναβάθμισης της πληροφορίας.
Δεν θα ανεχτούμε στο μέλλον η γνώση να είναι έρμαιο της δημοτικότητας και των χρημάτων.

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.project-syndicate.org αλλά και την Ναυτεμπορική, στις 18 Δεκεμβρίου 2008.



| Track details |

Για συνέχεια εδώ...

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

18 χρόνια μετά την πολιτική δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα


Κείμενο, φωτογραφίες , βίντεο και σχετικά άρθρα.

Μέσα στο κλίμα της δολοφονίας του 15 χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου πριν από ένα μήνα , αλλά και της πιο πρόσφατης "περίεργης" ένοπλης επίθεσης σε αστυνομικό, έγινε φέτος στην Αθήνα εντυπωσιακό συλλαλητήριο για την πολιτική δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, της 8ης Ιανουαρίου 1991.

Εκείνο που μου έκανε πιο πολύ εντύπωση, γιατί βρέθηκα δίπλα, ήταν οι αναίτιες συλλήψεις των φοιτητών στην Ασκληπιού, αλλά και ο προπηλακισμός και η σύλληψη της γιαγιάς, τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί.

Αλλά και η χρήση ισχυρών χημικών, με τα τα οποία οι δυνάμεις των ΜΑΤ μετατρέπουν σε δευτερόλεπτα το κέντρο σε πεδίο πολέμου, βροντές και αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Δεν μπορείς να αναπνεύσεις σε μεγάλη απόσταση και αν εγκλωβιστείς κάπου νομίζεις ότι θα σκάσεις.
Δεν νομίζω ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να επιτίθενται τα ΜΑΤ, και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες που ζουν ή εργάζονται στο κέντρο να ζουν υπό τη σκιά του φόβου και της τρομοκρατίας των χημικών και των εκρήξεων των χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Όμως αυτό που μου έμεινε, είναι ότι το μήνυμα της πολιτικής δολοφονίας του καθηγητή Τεμπονέρα διαπερνά το χρόνο ατόφιο εμπνέοντας και βγάζοντας στο δρόμο πολύ κόσμο και οπλίζει με θέληση να παλέψουν για ένα καλύτερο και δημοκρατικότερο τόπο.



Το βίντεο με τη σύλληψη της γιαγιάς.


Αλλά και ο άνθρωπος που έχει το ψιλικατζίδικο και πάει να βοηθήσει τη γιαγιά και διαμαρτύρεται, τα ΜΑΤ του έσπασαν το χέρι και τώρα είναι με το γύψο.
Τα είπε την επομένη στη ραδιοφωνική "ελληνοφρένεια", από όπου και το ηχητικό απόσπασμα:

|
|




Παραθέτω ένα πολύ καλό κείμενο που γράφτηκε το 1994, και μπορείτε να το βρείτε στο λινκ: http://antilogos.eu/downloads/keimena/TEMPONERAS.htm
Διαβάζοντας το, γίνεται ακούσια η σύγκριση με το σήμερα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ



Απρίλης 1990

Ανάληψη της εξουσίας από τη νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. των "νέων ιδεών", μετά από ένα αγκομαχητό τριών εκλογικών αναμετρήσεων για την εξασφάλιση των πολυπόθητων 151 εδρών. Οι "νέες ιδέες", που περνούν πλέον στο πεδίο της πρακτικής εφαρμογής, δεν αποτελούν μόνο το ιδεολογικό πλαίσιο μιας απλής κυβερνητικής εναλλαγής, μιας αλλαγής του διαχειριστή της εκτελεστικής εξουσίας.

Αποτελούν ένα συγκροτημένο σύνολο μέτρων και λογικής που ικανοποιεί και σε επίπεδο αποφάσεων-νόμων τις νέες ανάγκες (της νέας εποχής) των ισχυρών οικονομικών κύκλων, ελληνικών και διεθνών, δηλαδή τις ανάγκες "εκσυγχρονισμού" όλου του παραγωγικού, πολιτικού, θεσμικού συστήματος της χώρας. "Εκσυγχρονισμός" που δεν ήταν τίποτα άλλο από την ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση των δικαιωμάτων και αναγκών της ζωντανής εργασίας και της εργαζόμενης πλειοψηφίας και μάλιστα μέσα στο φόντο του τσακίσματος και των τελευταίων υπολειμμάτων του λεγόμενου "κράτους πρόνοιας".

Εκείνη την εποχή μαζί με τα οράματα του '92 της "Ευρώπης κοινό σπίτι των λαών" του "γκρεμίσματος των τειχών" έδωσαν και πήραν ιδεολογήματα όπως:

"Λιγότερο κράτος", (άγριες ιδιωτικοποιήσεις των πάντων), "τεμπέληδες εργαζόμενοι", "αξιοκρατία", "υγιής ιδιωτική πρωτοβουλία", "ανάπτυξη", "παραγωγικότητα", "ανταγωνιστικότητα", "δίκαιες θυσίες" (άγρια λιτότητα για τους πολλούς) κ.τ.λ.

Από τότε χρειάστηκε πολύ λίγο διάστημα για να γκρεμιστούν όλα αυτά τα "οράματα" και να πέσουν οι μάσκες απογοητεύοντας τους εμπνευστές τους, ποιος μιλά σήμερα για όραμα του '92;

Εν ολίγοις η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν μία κυβέρνηση-πιλότος με σκοπό την απόσυρση όλου του μέχρι τότε πλαισίου λειτουργίας είτε του εργασιακού status (ασφαλιστικό νομοσχέδιο και άλλα) είτε της δικαιοσύνης και την εγκαθίδρυση ενός νέου, που θα εξυπηρετεί καλύτερα την ολιγαρχία.



ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ '90-'91

Μέσα στην πραγματικότητα της ολομέτωπης επίθεσης απέναντι στον κόσμο της εργασίας (ασφαλιστικό, λιτότητα, απολύσεις κ.τ.λ.), η μόνη υπαρκτή αντίσταση ήρθε από τη μαθητική και τη σπουδάζουσα νεολαία. Στο ασφυκτικό κοινωνικό πλαίσιο που την περιβάλλει έρχονται να προστεθούν οι ρυθμίσεις-πιλότος, του τότε υπουργού παιδείας Κοντογιαννόπουλου γνωστές ως "πολυνομοσχέδιο για την παιδεία".

Οι καταλήψεις απλώνονται σε όλη τη χώρα, αυθόρμητα, χωρίς δηλαδή να υποκινούνται (άρα και να ελέγχονται) από κανένα, έχοντας μάλιστα κερδίσει τη μαζική λαϊκή υποστήριξη των εργαζομένων. Εκτός από το βασικό αίτημα της απόσυρσης του πολυνομοσχεδίου, το νεολαιίστικο κίνημα έφτασε ακόμα και να αμφισβητήσει όλο το πολιτικό στερέωμα με το γνωστό: "όχι στην πολιτική των πολιτικών και των σημερινών κομμάτων".

Το κράτος και οι θεσμοί του (υπουργείο, εισαγγελείς κ.τ.λ.) ανησυχούν πλέον σοβαρά. Ο κίνδυνος μάλιστα της σύνδεσης του μαθητικού κινήματος με το εργατικό (ιδιαίτερα με τις προβληματικές επιχειρήσεις) έκανε πιο έντονη την ανησυχία τους. Η κυβέρνηση διαπιστώνει πως ούτε η λασπολογία και οι δικαστικές διώξεις εναντίον μαθητών, ούτε οι διακοπές των Χριστουγέννων αρκούν για να αποδυναμώσουν το κίνημα των καταλήψεων, που απειλούσε το "αμόλυντο" και νεοφώτιστο ακόμα πείραμα των "νέων ιδεών", αποφάσισε να κινητοποιήσει άλλα μέσα. Ποια; Όχι βέβαια τα ΜΑΤ στα σχολεία.

Έτσι επιστρατεύτηκε να "καθαρίσει" η ΟΝΝΕΔ, στην οποία εξάλλου είχε δοθεί η υπόσχεση, σε σύσκεψη της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών στις 22/12/90, να αξιοποιηθεί σύντομα. Το σύνθημα δόθηκε από το νομάρχη Αχαΐας Τάγαρη σε σύσκεψη των διευθυντών των σχολείων στις 8/1/91. Ο νομάρχης σύμφωνα με καταθέσεις διευθυντών δήλωσε: "Οι καταλήψεις είναι παράνομες. Οι ανακαταλήψεις από οποιονδήποτε είναι νόμιμες". Λίγο αργότερα πραγματοποιείται σύσκεψη στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ, όπου με την παρουσία και κομματικών στελεχών, αποφασίζεται η ένοπλη επίθεση στα σχολεία της Πάτρας[1]. Παριστάμενοι; Όλοι οι επίλεκτοι τραμπούκοι των Κενταύρων (γνωστοί από τη μακρόχρονη δράση τους στην Πάτρα): Καλαμπόκας πρόεδρος ΟΝΝΕΔ, Μαραγκός, Γραμματίκας, Σπίνος και άλλοι, γνωστοί διακεκριμένοι στο "διάλογο" με "επιχειρήματα". Επίσης παρίστατο και ο βουλευτής Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος (όπως ο ίδιος ομολόγησε).



ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ- ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ

Η επιχείρηση των παρακρατικών ξεκινά από το Πολυκλαδικό Λύκειο. Όμως, η ανακατάληψη αποτυγχάνει και οι τραμπούκοι δείχνουν τις διαθέσεις τους με ραπίσματα πάνω σε μαθητές και καθηγητές. Επόμενος στόχος είναι το σχολικό συγκρότημα "ΒΟΥΔ". Εικοσιπέντε έως τριάντα τραμπούκοι με λοστούς ξύλα και αλυσίδες εισβάλλουν στο σχολείο, όπου ξυλοκοπούν και εκδιώκουν τους μαθητές και ξυραφίζουν τα χέρια του προέδρου του 15μελούς. Φανερά ο σκοπός τους είναι η επικυριαρχία στο χώρο του σχολείου με απώτερο στόχο την επαναλειτουργία του το πρωί της επόμενης ημέρας, παρά την αντίθετη απόφαση της γενικής συνέλευσης των μαθητών. Αυτό συνάγεται και από τον άγριο ξυλοδαρμό όλων όσων περνούσαν έξω απ’ το σχολείο και οι τραμπούκοι θεώρησαν ότι αμφισβητούσαν την κυριαρχία τους σ’ αυτό.

Η αστυνομία αν και ειδοποιείται πολλές φορές, από μαθητές και καθηγητές, δεν εμφανίζεται, προφανώς για να δράσει ανενόχλητο το παρακράτος.

Έξω από το χώρο του σχολείου φτάνουν μαθητές, καθηγητές, γονείς και άλλοι δημοκρατικοί πολίτες. Ταυτόχρονα καλείται και ο δήμαρχος της πόλης που επιχειρεί ανεπιτυχώς να πείσει τους "ανακαταληψίες" να αποχωρίσουν χωρίς να δημιουργηθεί άλλο επεισόδιο.

Λίγο αργότερα η συμμορία των τραμπούκων επιτίθεται στο συγκεντρωμένο κόσμο πετάγοντας από μέσα πέτρες, σίδερα, γυαλιά. Στην πόρτα του σχολείου βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλον, ο αποφασισμένος δολοφόνος Καλαμπόκας και το υποψήφιο θύμα του. Το οπλισμένο με σιδηρολοστό χέρι χτυπά ανελέητα στο κεφάλι. Ο λοστός καρφώνεται στο κρανίο του Νίκου. Ο Τεμπονέρας πέφτει νεκρός. Ο κόσμος παγώνει. Οι άνανδροι τραμπούκοι φεύγουν από το πίσω μέρος του σχολείου αναζητώντας καταφύγιο στη νύχτα.

Η είδηση απλώνεται παντού. Δύο χιλιάδες κόσμο φτάνουν στο κέντρο της πόλης μέσα στο πρώτο μισάωρο μετά το στυγερό πολιτικό έγκλημα, συγκροτώντας αυθόρμητα πορεία. Ένα σύνθημα δονεί την ατμόσφαιρα:

" ΝΟΜΑΡΧΗ-ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ"



Η πορεία φτάνει στην ασφάλεια καταγγέλλοντας τη συνεργασία Κράτους-παρακράτους.

Παρά την ύπαρξη τεσσάρων αυτόπτων μαρτύρων που δηλώνουν κατηγορηματικά πως είδαν τον Καλαμπόκα να χτυπά τον Τεμπονέρα, καθώς και δεκάδων άλλων που έζησαν τις "επιδόσεις" των τραμπούκων, δε γίνεται καμία κινητοποίηση της αστυνομίας για σύλληψη των δολοφόνων.

Αντίθετα Κράτος και παρακράτος συσκέπτονται χωρίς ελπίδα για τη συγκάλυψη της στυγερής πολιτικής δολοφονίας.

Τα τηλέφωνα της ασφάλειας έχουν ανάψει. Όλος ο κρατικός μηχανισμός (αστυνομία, υπουργείο Δ.Τ., νομάρχες, βουλευτές Ν.Δ.) προσπαθούν να σχεδιάσουν τις πρώτες αντιδράσεις τους για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να καλύψουν τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. (Τέτοιες απείρου κάλους σκηνές είδαν το φως της δημοσιότητας εκείνες τις ημέρες στην τηλεόραση).





ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Στις 9/1/91 η πόλη βρίσκεται σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Το νέο έχει διαδοθεί σ' όλη τη χώρα. Οι πολιτικοί καθοδηγητές των τραμπούκων τα έχουν χαμένα. Έτσι:

-Ο Μητσοτάκης θυσιάζει τον υπουργό παιδείας Κοντογιαννόπουλο, ώστε να απορροφήσει τη λαϊκή και νεολαιίστικη οργή.

-Ο πολιτικός "πατέρας" του Καλαμπόκα, Νικολόπουλος, καθώς και άλλοι παράγοντες της Ν.Δ., δηλώνουν ότι: "όσοι έχουν ευθύνες θα τιμωρηθούν", "η δικαιοσύνη να ρίξει άπλετο φως" και άλλα τέτοια της στιγμής.

Παρ' όλα αυτά οι τραμπούκοι ακόμα δεν έχουν συλληφθεί και όπως γίνεται αργότερα γνωστό τους είχαν κρύψει για 6 ολόκληρες μέρες, ο δικηγόρος Μαρινάκης (μετέπειτα πρόεδρος της Ν.Δ. Αχαΐας) και άλλα κομματικά στελέχη, που έμειναν βέβαια ατιμώρητοι, παρ' όλες τις προβλέψεις του νόμου περί παροχής ασύλου σε καταζητούμενους για φόνο σε ανάλογες περιπτώσεις.

Το βράδυ της 9/1/91 ο λαός της Πάτρας δίνει συγκλονιστική απάντηση στην κυβέρνηση. Άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκροτούν μία τεράστια σε όγκο και παλμό διαδήλωση ζητώντας την "πτώση της κυβέρνησης των δολοφόνων και του αίματος", αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη συγκάλυψη της δολοφονίας.

Η κυβέρνηση όμως, βλέποντας ότι δεν μπορεί να κατασιγάσει με άλλα μέσα τη λαϊκή οργή, επιλέγει το δρόμο της κατατρομοκράτησης των λαϊκών εκδηλώσεων. Η πορεία χτυπιέται αλύπητα από τα ΜΑΤ που δε δίστασαν να τσακίσουν στο ξύλο ακόμα και ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Η πόλη μετατρέπεται σε κόλαση για όλη τη νύχτα. Ο κόσμος παρ' όλη την αγριότητα των ΜΑΤ δεν πηγαίνει σπίτι του με αποτέλεσμα τη λήξη των επεισοδίων μετά τις 5 το πρωί. Ας θυμηθούμε μόνο, ότι όλο το απόθεμα των δακρυγόνων της αστυνομίας τελείωσε. Χρειάστηκε να περάσουν κάποια 24ωρα για φύγει η οσμή των δακρυγόνων από τη πόλη.

Την ίδια ακριβώς γραμμή επίδειξης πυγμής ακολούθησε η κυβέρνηση και στο μεγάλο παναθηναϊκό συλλαλητήριο στις 10/1/91. Με μια μεγάλη όμως διαφορά, ως προς το αποτέλεσμα του "έργου" της αποκατάστασης της "δημόσιας τάξης και ασφάλειας", τους 3 νεκρούς του "Κ. Μαρούσης". Με προσχεδιασμένες, γνωστού είδους, "προκλήσεις", 1500 πάνοπλοι αστυνομικοί επιτίθενται στη διαδήλωση, εφοδιασμένοι με τόνους ασφυξιογόνων και δακρυγόνων.

Η διαδήλωση χτυπήθηκε με μίσος με αποτέλεσμα εκατοντάδες τραυματίες από τα ρόπαλα και την εισπνοή δηλητηριωδών χημικών ουσιών, προερχόμενων από τα ληγμένα (από το 1978) και άρα ακόμα πιο επικίνδυνα δακρυγόνα αέρια CS τα οποία ρίχτηκαν κατά χιλιάδες στο κέντρο της Αθήνας.

Ο υπερβάλλων ζήλος που επέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις υπό την καθοδήγηση του υπουργού Δ.Τ. Βασιλειάδη και του γνωστού Κουτελιδάκη έχει ως αποκορύφωση την πυρπόληση από καπνογόνο της αστυνομίας του "Κ. Μαρούσης", υπόθεση που θάφτηκε δεόντως από τους κρατικούς μηχανισμούς, ενώ υπήρχαν καταγγελίες από αυτόπτες μάρτυρες για την αιτία πρόκλησης της φωτιάς. (Για αναλυτικότερα στοιχεία βλέπε "Νέα", "Ελευθεροτυπία", "Έθνος", "Ριζοσπάστης" της 11/1/91).

Μαζικά συλλαλητήρια γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Άλλες 18 πόλεις (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Γιάννενα, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Καβάλα και άλλες) γνωρίζουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έγιναν σε τοπική κλίμακα από τη μεταπολίτευση και μετά.

Στην Πάτρα 50000 και πλέον λαού παραβρίσκεται στην κηδεία του Νίκου Τεμπονέρα. Συνθήματα όπως, "ένας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα", "ο Τεμπονέρας ζει", δονούσαν την ατμόσφαιρα. Στην ψυχή του λαϊκού στοιχείου το όνομα του Νίκου Τεμπονέρα σημειώνεται δίπλα σ' εκείνα των Γ. Λαμπράκη, Ν. Μπελογιάννη, Σ. Πέτρουλα, του Κουμή, της Κανελλοπούλου, του Καλτέζα... Των ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ νεκρών.



Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ


-Η ανάκριση για την υπόθεση Τεμπονέρα διάρκεσε 13 ολόκληρους μήνες. Ο ανακριτής Ευσταθίου προχωρά με βήματα χελώνας, ώσπου το δικαστικό συμβούλιο εκδίδει το περιβόητο παραπεμπτικό "βούλευμα", το οποίο με τον πλέον αστήρικτο, ακόμα και δικονομικά, τρόπο εξαιρεί όλους τους ηθικούς αυτουργούς, από παραπομπή σε δίκη. Κατηγορίες αποδίδονται μόνο στους φυσικούς αυτουργούς δηλαδή στα πρωτοπαλίκαρα της ΟΝΝΕΔ.

Το πιο εξωφρενικό όμως είναι ότι παραπέμπονται με την κατηγορία της συμπλοκής και 6 πολίτες που τη στιγμή της δολοφονίας βρίσκονταν έξω από το σχολείο. Ο σκοπός της πλειοψηφίας των δικαστών ήταν να εμφανίσουν τη δολοφονία σαν πράξη-αποτέλεσμα της σύγκρουσης δύο συμπλεκόμενων μεταξύ τους ομάδων. Έτσι "έτυχε" ο νεκρός να βρίσκεται στην πλευρά της μίας ομάδας, ενώ θα μπορούσε, κάλλιστα να βρίσκεται στην πλευρά της άλλης. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης σ' όλο της το μεγαλείο. Δε χρειάζεται να έχει κάποιος πολλές νομικές γνώσεις για να αντιληφθεί ότι αυτό το σενάριο που έπλεξε το ΚΡΑΤΟΣ θα κατέρρεε, όπως και έγινε στη δίκη του Βόλου. Ούτε καν η υπεράσπιση του Καλαμπόκα στηρίζεται πλέον σ' αυτό. Εκείνη τη στιγμή όμως ήταν το πιο "πρόσφορο" σενάριο. Η ιατροδικαστική έκθεση και οι καταθέσεις των μαρτύρων συνέτριψαν το σενάριο της συμπλοκής.

Δε θα πρέπει βέβαια να παραλείψουμε, ότι οι περισσότεροι δικαστές προήχθησαν αμέσως σε ανώτερες θέσεις. Ο δε αστυνομικός διευθυντής της Πάτρας προήχθη σε ΝΟΜΑΡΧΗ. Το κράτος ανταμείβει καλά τους υποτακτικούς του.

Λίγο αργότερα αποφυλακίζεται ο Μαραγκός, άνθρωπος επικίνδυνος (όχι όταν είναι μόνος του) για τη ζωή κάθε δημοκρατικού πολίτη.

Από την άλλη η κυβέρνηση της Ν.Δ. στήνει μια τραγελαφική "εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή" στη Βουλή για την υπόθεση Τεμπονέρα. Οι προθέσεις και το αποτέλεσμα μιας επιτροπής που μέλη της ήταν βουλευτές της Ν.Δ., πρωταγωνιστές της ηθικής αυτουργίας, ήταν προκαθορισμένα. Από την επιτροπή αποχωρούν οι βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης και σ' αυτό το σημείο τίθεται το ζήτημα αν από την αρχή έπρεπε να είχαν συμμετάσχει σ' αυτήν. Είναι προφανές ότι η εξόφθαλμη αθώωση των ηθικών αυτουργών δεν μπορεί να αφήνει περιθώρια για διάλογο σε κάποιον που θέλει, να λάμψει όλη η αλήθεια.

Έκτοτε το τεράστιο ζήτημα της ηθικής αυτουργίας (δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση της συμμετοχής του κράτους και των κυβερνητικών υπαλλήλων στην καθοδήγηση και κινητοποίηση των τραμπούκικων ομάδων σ' όλη την Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός ανθρώπου) παραμένει ουσιαστικά κλειστό. Κανένας Εισαγγελέας μέχρι σήμερα δεν ανοίγει εκ νέου την υπόθεση, όπως πάμπολλες φορές γίνεται με τους συνήθεις ύποπτους Σκυφτούλη, Μπουκουβάλα και άλλους. Εκεί όμως το κράτος πρέπει να επιδείξει "αντιτρομοκρατικό έργο". Αποκορύφωση δε της συγκάλυψης ήταν η μεταφορά της δίκης από το φυσικό της χώρο, δηλαδή την Πάτρα, στο Βόλο με το πρόσχημα της "δημόσιας τάξης και ασφάλειας".



Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ (Ιούνης '92)


Σ' όλο το διάστημα μέχρι τις 22/6/92 η Δεξιά έπλεκε διάφορα σενάρια για την αθώωση του Καλαμπόκα και των άλλων τραμπούκων. Κάλυψε τον αρχιδολοφόνο της με κίνδυνο ένα μεγάλο πολιτικό κόστος και αυτό όπως θα δούμε δεν είναι ανεξήγητο.

Έτσι φτάνουμε στη δίκη του Βόλου. Τρεις βουλευτές της Ν.Δ. αναλαμβάνουν την υπεράσπιση του Καλαμπόκα πιέζοντας μ' αυτή την κίνηση το δικαστήριο πολιτικά.

Ο μέχρι τότε προφυλακισμένος Καλαμπόκας και οι συνήγοροί του υιοθετούν τη σκληρή υπερασπιστική γραμμή της αθώωσης και της ανυπαρξίας σχέσης του κατηγορούμενου με την κατηγορία που τον βαρύνει.

Όταν διαπίστωσαν ότι το δικαστήριο δεν υπέκυπτε στις πιέσεις και τα αιτήματά τους για αναβολή της δίκης επ' αορίστω, ζήτησαν την εξαίρεση του δικαστηρίου, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

Άρχισε τότε και συνεχίστηκε για 9 ατέλειωτους μήνες ένας Γολγοθάς για τους μάρτυρες κατηγορίας και όλους όσους ζητούσαν δικαίωση για τη δολοφονία του Τεμπονέρα. Ο διασυρμός των μαρτύρων ήταν καθημερινό φαινόμενο στους τοίχους της Πάτρας. Οι απειλές μέσα και έξω από το δικαστήριο, τηλεφωνικές και άλλες, ήταν ασταμάτητες. Η προκλητική προαγωγή του συνηγόρου υπεράσπισης Καρρά στη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης συνιστούσε άλλη μια πολιτική πίεση στο δικαστήριο.

Όμως καμιά παρέμβαση, κανένα σενάριο, δεν ήταν αρκετό να λυγίσει τα δικονομικά στοιχεία της υπόθεσης που ήταν ακλόνητα. Από την άλλη, η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα ήρε τις παρασκηνιακές πιέσεις προς το δικαστήριο.

Στις 22 Ιουνίου 6000 άνθρωποι απέτρεψαν την αναβολή της υπόθεσης, διαδηλώνοντας τη θέληση όλων για πραγματοποίηση της δίκης. Μετά από 9 μήνες η απόφαση ήταν συντριπτική για τους σεναριογράφους της αθώωσης. Τα ΙΣΟΒΙΑ ήταν η μόνη δίκαιη ποινή όσον αφορά στο φυσικό αυτουργό της δολοφονίας.

Οι κατήγοροι και οι μάρτυρες κατηγορίας υφίστανται για μια ακόμα φορά το μένος μιας στιγματισμένης και με βούλα πλέον Δεξιάς. Ξυλοφορτώνονται με απίστευτο θράσος μέσα στο δικαστήριο και από τους ΟΝΝΕΔιτες και από την αστυνομία (κάτω από τη μέση και διακριτικά).



Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ

Θα ήταν τουλάχιστον αφέλεια να υποστηρίξει κανείς σήμερα ότι η δολοφονία του Ν.Τ. ήταν αποτέλεσμα της δράσης μιας θερμοκέφαλης φασιστικής ομάδας που "παραστράτισε", πως ήταν μια "παραφωνία", μια "εξαίρεση" μπροστά στη "νέα εποχή" που ανατέλλει. Οι 74 ταυτόχρονες!!! επιθέσεις της ΟΝΝΕΔ σε σχολεία όλης της Ελλάδας και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της υπόθεσης οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα. Συμπεράσματα όπως ότι η δολοφονία και η αναβίωση τραμπούκικων παρακρατικών ομάδων είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού όποια μορφή κι αν έχει αυτός. Είναι κατ' επέκταση συστατικό στοιχείο της πολιτικής της λιτότητας, της ανεργίας και της αφαίμαξης της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Επειδή λοιπόν αντίσταση σ' αυτή την πολιτική θα υπάρξει έτσι κι αλλιώς, είναι ανάγκη για το κατεστημένο να βρει τρόπους καταστολής των κοινωνικών αντιστάσεων. Ο Καλαμπόκας και η παρέα του δεν έρχονται από το παρελθόν. Αυτό από μόνο του δε θα αρκούσε να τους οδηγήσει στην εγκληματική τους πράξη. Είναι οι "νέες ιδέες" και η επέλαση του "εκσυγχρονισμού" της εκμετάλλευσης που τους όπλισαν το χέρι.

Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να επιβληθεί διαφορετικά παρά μόνο με γερές δόσεις αυταρχισμού και καταστολής, ακόμα και με δολοφονίες αν χρειαστεί. Έτσι αντιμετώπισαν η κυβέρνηση και το κράτος τις καταλήψεις των μαθητών το '91, τις απεργίες της ΕΑΣ και τους φοιτητές το '92 και... και... και...

Από την άλλη η τότε επίσημη αντιπολίτευση προβάλει εδώ και καιρό την αντίληψη της δολοφονίας από το παρακράτος. Όμως η αποφασιστική συμβολή του ΚΡΑΤΟΥΣ στην όλη υπόθεση, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το αν μπορούμε να μιλάμε απλώς για παρακράτος. Διότι ο σχεδιασμός των επιθέσεων στα σχολεία, η καθοδήγηση, η σκόπιμη αδράνεια της αστυνομίας, η δικαστική εξαίρεση των ηθικών αυτουργών από δίκη και οι προσπάθειες αθώωσης των φυσικών αυτουργών δεν είναι τίποτε άλλο παρά δραστηριότητες του κράτους. Εξάλλου ο ίδιος ο Καλαμπόκας ήταν επίσημος εκπρόσωπος της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος, της Ν.Δ. και δημοτικός σύμβουλος και όχι ένας "υπόγειος" παρακρατικός του υποκόσμου (άσχετα από το ότι λειτουργούσε μ' αυτό τον τρόπο). Η επίρριψη ευθυνών μόνο στο παρακράτος και στις "σκοτεινές αντιδραστικές ομάδες" αποσυνδέει σκόπιμα τη δολοφονία από το ΚΡΑΤΟΣ δίνοντας άφεση αμαρτιών στην πολιτική που γεννά τις φασιστικές συμμορίες τύπου Καλαμπόκα.

Η υπόθεση Τεμπονέρα τραυμάτισε το εκσυγχρονιστικό προσωπείο της Δεξιάς. Δεν την εμπόδισε όμως να καλύψει πλήρως το φυσικό αυτουργό της προκείμενης υπόθεσης και αυτό γιατί θέλησε μ' αυτόν τον τρόπο να επιβάλλει στην κοινωνία την τρομοκράτηση των κοινωνικών αγώνων. Να πείσει οποιονδήποτε θιγόμενο από την πολιτική της, ότι αν αντισταθεί, αν διεκδικήσει κάτι πέρα από τα στενά όρια που του επιβάλλονται, κινδυνεύει. Κινδυνεύει ακόμα και να χάσει τη ζωή του.

Αυτό δεν είναι υπερβολή σε μια εποχή που τα όρια για παροχές και "φιλολαϊκή" πολιτική είναι στενά σε όλη την Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά το εύρος και η κοινωνική απήχηση που είχε η υπόθεση Τεμπονέρα κινητοποίησε τέτοιες λαϊκές δυνάμεις, ώστε μόνο με την υπόθεση Λαμπράκη μπορεί να συγκριθεί. Ας μην ξεχνάμε πως την περίοδο της δολοφονίας το αίτημα για πτώση της κυβέρνησης ήταν στην ημερήσια διάταξη. Αλλά όπως και στην εργατική αναταραχή του καλοκαιριού του '92, η αντιπολίτευση στα πλαίσια της συναίνεσης και του ήπιου κλίματος, έσωσε την κατάσταση δίνοντας ουσιαστικά χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση και απορροφώντας τις κοινωνικές αντιδράσεις με το γνωστό "εκλογές τώρα". Βέβαια η αντιπολίτευση υποχρεώθηκε από τα πράγματα να συρθεί στο αίτημα της "δικαίωσης του Νίκου Τεμπονέρα". Στο βωμό όμως της συναίνεσης, ουδείς λόγος έγινε για πολύ καιρό για την ηθική αυτουργία.



(Ιανουάριος '94)

Ο δολοφόνος Καλαμπόκας, στη δίκη που διεξάχθηκε στη Λάρισα ύστερα από έφεσή του, κατέρριψε ο ίδιος τη μέχρι τότε υπερασπιστική γραμμή του, αποκαλύπτοντας ότι η επίθεση στο σχολείο ήταν απ' τα πριν σχεδιασμένη και ότι ο δολοφόνος ανήκε στις τάξεις της ΟΝΝΕΔ, ρίχνοντας μάταια βέβαια την ευθύνη της πράξης στο Μαραγκό και σε άλλους ΟΝΝΕΔίτες. Το "παιχνίδι του Κούκου" που έπαιξε ο Καλαμπόκας, απέδειξε, πέρα απ' την αναμφισβήτητη ενοχή του, ότι πίσω από το "δέντρο" κρύβεται το "δάσος" των θεσμών του κράτους (Νομάρχης, βουλευτές, αστυνομία κλπ.) που αποτελούν τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Ν. Τεμπονέρα.




Σχετικά άρθρα:

- (Ο δολοφόνος έμεινε τελικά μόνο 7 χρόνια στη φυλακή)
Ριζοσπάστης Παρασκευή 23 Γενάρη 1998: Ελεύθερος ο Καλαμπόκας!
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3712305&publDate=23/1/1998

- (Τα ΜΜΕ για το φετινό συλλαλητήριο) ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/01/2009: Ειρηνικά οι φοιτητές, πολεμικά τα ΜΑΤ
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=10.01.2009,id=5267468,27483916

Για συνέχεια εδώ...

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Το Σύνταγμα

Διαβάστε το Σύνταγμα της χώρας μας ή αποθηκεύστε το στον υπολογιστή σας...


Το Σύνταγμα


MEPOΣ ΠPΩTO - Bασικές διατάξεις

TMHMA A΄ - Mορφή του πολιτεύματος

'Αρθρο 1 - (Μορφή του πολιτεύματος)

'Αρθρο 2 - (Πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας)

TMHMA Β΄ - Σχέσεις Eκκλησίας και Πολιτείας

'Αρθρο 3 - (Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας)
MEPOΣ ΔEYTEPO - Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα

'Αρθρο 4 - (Ισότητα των Ελλήνων)

'Αρθρο 5 - (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας,
προσωπική ελευθερία)

**'Αρθρο 5A - (Δικαίωμα στην πληροφόρηση)

'Αρθρο 6 - (Προσωπική ασφάλεια, προφυλάκιση)

'Αρθρο 7 - (Καμιά ποινή χωρίς νόμο, απαγόρευση βασανιστηρίων)

'Αρθρο 8 - (Δικαίωμα νόμιμου δικαστή)

'Αρθρο 9 - ('Ασυλο της κατοικίας)

**'Αρθρο 9A - (Προστασία προσωπικών δεδομένων)

'Αρθρο 10 - (Δικαίωμα αναφοράς προς τις αρχές)

'Αρθρο 11 - (Δικαίωμα του συνέρχεσθαι)

**'Αρθρο 12 - (Δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι)

'Αρθρο 13 - (Θρησκευτική Ελευθερία)

'Αρθρο 14 - (Ελευθερία του Τύπου)

'Αρθρο 15 - (Κινηματογράφος, φωνογραφία, ραδιοφωνία, τηλεόραση)

'Αρθρο 16 - (Παιδεία, τέχνη, επιστήμη)

'Αρθρο 17 - (Προστασία της ιδιοκτησίας, απαλλοτρίωση)

'Αρθρο 18 - (Προστασία της ιδιοκτησίας, ειδικές περιπτώσεις, επίταξη)

'Αρθρο 19 - (Απόρρητο επιστολών, ανταπόκρισης & επικοινωνίας)

'Αρθρο 20 - (Έννομη προστασία, δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης)

'Αρθρο 21 - (Προστασία οικογένειας, γάμου,
μητρότητας και παιδικής ηλικίας,
δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες)

**'Αρθρο 22 - (Προστασία της εργασίας)

'Αρθρο 23 - (Συνδικαλιστική ελευθερία)

'Αρθρο 24 - ((Προστασία του περιβάλλοντος)

'Αρθρο 25 - (Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου,
προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων)
MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας

TMHMA A΄ - Σύνταξη της Πολιτείας

'Αρθρο 26 - (Διάκριση των εξουσιών)

'Αρθρο 27 - (Μεταβολή στα όρια της Επικράτειας)

'Αρθρο 28 - (Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί)

'Αρθρο 29 - (Πολιτικά κόμματα)

TMHMA B΄ - Πρόεδρος της Δημοκρατίας

KEΦAΛAIO ΠPΩTO - Aνάδειξη του Προέδρου

'Αρθρο 30 - (Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρυθμιστής του πολιτεύματος)

**'Αρθρο 31 - (Προσόντα εκλογιμότητας)

'Αρθρο 32 - (Εκλογή)

'Αρθρο 33 - (Έναρξη θητείας, όρκος, χορηγία)

'Αρθρο 34 - (Αναπλήρωση)

KEΦAΛAIO ΔEYTEPO - Eξουσίες και ευθύνη από τις πράξεις του Προέδρου

'Αρθρο 35 - (Ισχύς των πράξεων, προσυπογραφή)

'Αρθρο 36 - (Διεθνής παραστάτης, διεθνείς συνθήκες)

'Αρθρο 37 - (Διορισμός Πρωθυπουργού και Κυβέρνησης)

'Αρθρο 38 - (Κυβέρνηση, απαλλαγή καθηκόντων)

*'Αρθρο 39 - (Το άρθρο 39 καταργήθηκε)

'Αρθρο 40 - (Σύγκληση της Βουλής, Αναστολή εργασιών)

'Αρθρο 41 - (Διάλυση της Βουλής)

*'Αρθρο 42 - (Έκδοση και δημοσίευση των νόμων)

'Αρθρο 43 - (Έκδοση διαταγμάτων)

'Αρθρο 44 - (Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου,
δημοψηφίσματα, διαγγέλματα)

'Αρθρο 45 - (Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων)

'Αρθρο 46 - (Διορισμός και παύση δημοσίων υπαλλήλων,
απονομή παρασήμων)

'Αρθρο 47 - (Χάρη και αμνηστία)

*'Αρθρο 48 - (Κατάσταση πολιορκίας)

KEΦAΛAIO TPITO - Eιδικές ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας

'Αρθρο 49 - (Ευθύνη, κατηγορία, δίκη)

'Αρθρο 50 - (Τεκμήριο Αρμοδιότητας)

TMHMA Γ΄ - Bουλή

KEΦAΛAIO ΠPΩTO - Aνάδειξη και συγκρότηση της Bουλής

'Αρθρο 51 - (Εκλογή βουλευτών, εκλογικό δικαίωμα)

'Αρθρο 52 - (Ελεύθερη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης)

'Αρθρο 53 - (Βουλευτική Περίοδος)

'Αρθρο 54 - (Εκλογικό σύστημα, εκλογικές περιφέρειες,
βουλευτές Επικρατείας)

KEΦAΛAIO ΔEYTEPO - Kωλύματα και ασυμβίβαστα των βουλευτών

'Αρθρο 55 - (Προσόντα εκλογιμότητας)

'Αρθρο 56 - (Κωλύματα εκλογιμότητας)

'Αρθρο 57 - (Ασυμβίβαστα έργα)

'Αρθρο 58 - (Δικαστικός έλεγχος εκλογών)

KEΦAΛAIO TPITO - Kαθήκοντα και δικαιώματα των βουλευτών

'Αρθρο 59 - (Όρκος)

'Αρθρο 60 - (Δικαίωμα ψήφου, παραίτηση από το αξίωμα)

'Αρθρο 61 - (Ανεύθυνο των βουλευτών)

'Αρθρο 62 - (Ακαταδίωκτο των βουλευτών)

'Αρθρο 63 - (Αποζημίωση, ατέλειες, απουσίες)

KEΦAΛAIO TETAPTO - Oργάνωση και λειτουργία της Bουλής

'Αρθρο 64 - (Σύνοδος)

'Αρθρο 65 - (Κανονισμός, προεδρείο)

'Αρθρο 66 - (Συνεδριάσεις)

'Αρθρο 67 - (Πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης)

'Αρθρο 68 - (Κοινοβουλευτικές και εξεταστικές επιτροπές)

'Αρθρο 69 - (Αναφορές)

'Αρθρο 70 - ('Ασκηση νομοθετικού έργου)

'Αρθρο 71 - (Τμήμα διακοπής των εργασιών)

'Αρθρο 72 - (Αρμοδιότητες Ολομέλειας, τμήματος διακοπής των εργασιών
και διαρκών επτροπών)

KEΦAΛAIO ΠEMΠTO - Nομοθετική λειτουργία της Bουλής

'Αρθρο 73 - (Δικαίωμα πρότασης νόμων)

'Αρθρο 74 - (Διαδικασία εισαγωγής για συζήτηση νομοσχεδίων
και προτάσεων νόμων)

'Αρθρο 75 - (Νομοσχέδια και προτάσεις νόμων που συνεπάγονται
επιβάρυνση του προϋπολογισμού)

'Αρθρο 76 - (Συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων)

'Αρθρο 77 - (Αυθεντική ερμηνεία των νόμων)

KEΦAΛAIO EKTO - Φορολογία και δημοσιονομική διαχείριση

'Αρθρο 78 - (Νόμοι φορολογικού περιεχομένου)

'Αρθρο 79 - (Προϋπολογισμός, απολογισμός, γενικός ισολογισμός)

'Αρθρο 80 - (Μισθός, σύνταξη, χορηγία, αμοιβή, νόμισμα)

TMHMA Δ΄ - Kυβέρνηση

KEΦAΛAIO ΠPΩTO - Συγκρότηση και αποστολή της Kυβέρνησης

'Αρθρο 81 - (Υπουργικό Συμβούλιο)

'Αρθρο 82 - (Κυβέρνηση Πρωθυπουργός, Οικονομική
και Κοινωνική Επιτροπή,
Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής)

'Αρθρο 83 - (Υπουργοί & Υφυπουργοί)

KEΦAΛAIO ΔEYTEPO - Σχέσεις Bουλής και Kυβέρνησης

'Αρθρο 84 - (Εμπιστοσύνη της Βουλής - αρχή της δεδηλωμένης)

'Αρθρο 85 - (Ευθύνη των Υπουργών)

'Αρθρο 86 - (Δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης, Ειδικό Δικαστήριο)

TMHMA E΄ - Δικαστική Eξουσία

KEΦAΛAIO ΠPΩTO - Δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι

'Αρθρο 87 - (Ανεξαρτησία των δικαστών)

'Αρθρο 88 - (Εγγυήσεις ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών,
αποδοχές, μετατάξεις)

'Αρθρο 89 - (Δικαστικά ασυμβίβαστα)

'Αρθρο 90 - (Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο)

'Αρθρο 91 - (Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο)

'Αρθρο 92 - (Δικαστικοί υπάλληλοι,
συμβολαιογράφοι, υπάλληλοι υποθηκοφυλακείων)

KEΦAΛAIO ΔEYTEPO - Oργάνωση και δικαιοδοσία των δικαστηρίων

'Αρθρο 93 - (Διακρίσεις των Δικαστήριων)

'Αρθρο 94 - (Δικαιοδοσία διοικητικών και πολιτικών δικαστηρίων)

'Αρθρο 95 - (Συμβούλιο της Επικρατείας)

'Αρθρο 96 - (Ποινική δικαιοσύνη)

'Αρθρο 97 - (Μικτά ορκωτά δικαστήρια)

'Αρθρο 98 - (Ελεγκτικό Συνέδριο)

'Αρθρο 99 - (Αγωγές κακοδικίας)

'Αρθρο 100 - (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο)

**'Αρθρο 100Α - (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους)

TMHMA ΣT΄ - Διοίκηση

KEΦAΛAIO ΠPΩTO - Oργάνωση της διοίκησης

'Αρθρο 101 - (Διοικητική αποκέντρωση)

'Αρθρο 101Α - (Ανεξάρτητες αρχές)

'Αρθρο 102 - (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης)

KEΦAΛAIO ΔEYTEPO - Yπηρεσιακή κατάσταση των οργάνων της διοίκησης

'Αρθρο 103 - (Δημόσιοι υπάλληλοι)

'Αρθρο 104 - (Περιορισμοί Δημοσίων υτπαλλήλων)

KEΦAΛAIO TPITO - Kαθεστώς του Aγίου Όρους

'Αρθρο 105 - (Καθεστώς του Αγίου Όρους)
MEPOΣ TETAPTO - Eιδικές Τελικές και Μεταβατικές Διατάξεις

TMHMA A΄ - Eιδικές διατάξεις

'Αρθρο 106 - (Κράτος και εθνική οικονομία)

'Αρθρο 107 - (Προστασία κεφαλαίων εξωτερικού
και ειδική οικονομική νομοθεσία)

'Αρθρο 108 - (Απόδημος ελληνισμός)

'Αρθρο 109 - Διαθήκη, κωδίκελλος, δωρεά υπέρ του Δημοσίου,
μητρώο κληροδοτημάτων)

TMHMA B΄ - Aναθεώρηση του Συντάγματος

'Αρθρο 110 - (Αναθεώρηση του Συντάγματος)

TMHMA Γ΄ - Mεταβατικές διατάξεις

'Αρθρο 111 - (Συντακτικές Πράξεις & Ψηφίσμαται)

'Αρθρο 112 - (Έκδοση νόμου που προβλέπεται από το Σύνταγμα)

'Αρθρο 113 - (Ισχύς προσωρινού Κανονισμού της Βουλής)

'Αρθρο 114 - (Εκλογή πρώτου Προέδρου Δημοκρατίας,
προσωρινός Πρόεδρος)

** *** 'Αρθρο 115 - (Ειδικά Δικαστήρια που προβλέπει το Σύνταγμα)

'Αρθρο 116 - (Θετικά μέτρα για την προώθηση της ισότητας
ανδρών - γυναικών)

'Αρθρο 117 - (Αγροτική ιδιοκτησία, δάση, απαλλοτριώσεις,
οικιστικές περιοχές)

'Αρθρο 118 - (Ανώτατοι Δικαστικοί λειτουργοί)

'Αρθρο 119 - (Ακύρωση πράξεων που εκδόθηκαν από 21.4.67 ως 23.7.74)

TMHMA Δ΄ - Aκροτελεύτια διάταξη

'Αρθρο 120 - (Ακροτελεύτια διάταξη)
* Με έναν αστερίσκο δηλώνονται τα σημεία της Αναθεώρησης
που αναγράφονται στο Α' Ψήφισμα της 6 Μαρτίου 1986
της ΣΤ' Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων.
** Με δύο αστερίσκους δηλώνονται τα σημεία της Αναθεώρησης
που αναγράφονται στο Ψήφισμα της 6ης Απριλίου 2001
της Ζ' Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων.
*** Με τρείς αστερίσκους δηλώνονται τα σημεία της Αναθεώρησης
που αναγράφονται στο Ψήφισμα της 27ης Μαίου 2008
της Η' Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων.


Αποθηκεύστε το Σύνταγμα της Ελλάδας στον υπολογιστή σας σε μορφή βιβλίου:
- στα ελληνικά κάνοντας κλικ εδώ
- στα αγγλικά - in English language : κλικ εδώ - click here

Για συνέχεια εδώ...

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

γουέλκαμ

Δείτε το βίντεο(Manu Chao - Rainin in paradize)

Για συνέχεια εδώ...